Select Page

Anaïs Orobitg. Psicòloga de CREIX Barcelona.

El passat 17 de Març de 2016 va tenir lloc la XXXI Jornada de Teràpia del Comportament i Medicina Conductual en la Pràctica Clínica. Aquesta és una activitat científica de referència en l’àmbit de la salut mental catalana, organitzada per la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, el Servei de Psiquiatria de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona i el Servei de Psiquiatria, Psicologia i Medicina Psicosomàtica de l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona, i on es reuneixen professionals de departaments i serveis clínics i universitaris de tot Catalunya, i amb col·laboracions d’altres entitats espanyoles i estrangeres.

Superant els 30 anys d’un dels esdeveniments més esperats pels professionals de la salut mental, els coordinadors de la Jornada, els Drs. E. Álvarez i JM Farré, juntament amb el Dr. J. Blanch, van iniciar l’acte. La inauguració va ser a càrrec de la Professora Rosa Mª Raich.

La Jornada va iniciar amb la impactant ponència marc sobre depressió i conducta autolesiva en nens i adolescents. Professionals de gran impacte van ser els protagonistes d’aquesta taula. D’entrada, la Dra. Luisa Lázaro, Cap de Servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil i Juvenil de l’Hospital Clínic de Barcelona, va presidir la taula, realitzant una petita introducció al tema. A continuació, la psiquiatra Soledad Romero, també de l’Hospital Clínic de Barcelona, es va endinsar en el diagnòstic de depressió major. Seguidament, el psicòleg Joaquim Puntí, corresponsable del programa d’intervenció en temptatives d’autòlisi en adolescents de l’Hospital del Parc Taulí Sabadell, va efectuar una gran ponència sobre la funcionalitat i el tractament de les autolesions no suïcides en adolescents. El psicòleg clínic Francisco Villar, del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l’Hospital Maternoinfantil de Sant Joan de Déu, va exposar l’abordatge de la conducta suïcida en l’àmbit hospitalari i l’adequada intervenció en crisi. La taula va finalitzar amb l’emotiva ponència sobreviure després d’un suïcidi, a càrrec de la Sra. Cecilia Borràs, presidenta de l’Associació de Supervivents – Després del suïcidi.

Seguidament, es va donar pas a la taula debat orientada al Trastorn Límit de la Personalitat, presentant interessants estudis relacionats i el tractament del TLP amb Mindfulness.

A continuació, va començar la part de comunicacions: es van exposar impactants estudis sobre personalitat, trastorns de conducta alimentària, conductes additives i l’interès cap als intents autolítics. També es van presentar investigacions relacionades amb el vincle matern-infantil i dol parental. Les comunicacions van finalitzar amb interessants estudis com l’aplicació de noves tecnologies en el tractament de pacients bipolars i agorafòbia.

Per acabar, es va lliurar el premi a la millor comunicació i es va concedir el Diploma d’Honor Institucional a la Unitat de TLP de la Santa Creu i Sant Pau. La Jornada va finalitzar amb la cloenda de la Dra. E.Baillès, Presidenta de la Societat Catalana de Recerca i Teràpia del Comportament (SCRITC).